Westzijde

Alle tandartsen werkzaam bij Tandartsen Groepspraktijk Westzijde werken met een loepbril. Deze zorgt voor een vergroting van te behandelen tand of kies waardoor er uiterst precies gewerkt kan worden.

Om de behandelingen voor u wat inzichtelijker te maken, vindt u hier enkele voorbeelden van tandheelkundige behandelingen. Ook kunt u hier folders downloaden.

Bang voor de tandarts…

Waar komt die angst vandaan? En hoe overwin je hem?

Rondlopen met een slecht gebit vol gaatjes? Tien procent van de bevolking lijdt aan angst voor de tandarts; dentofobie. Daarvan hebben iets meer vrouwen dan mannen, en meer jongeren dan ouderen last van angst voor de tandarts. Deze mensen zijn niet alleen panisch voor de pijn, de boor en de injectiespuit. Een groot gedeelte van de emotie bestaat uit schaamte voor hun angst én voor hun -slechte- gebit.

Sociale fobie
Als gevolg van dentofobie kampen deze mensen vaak met andere psychische stoornissen. Een slecht verzorgd gebit ziet er onsmakelijk uit en ruikt niet fris… Sommigen vermijden te lachen of sociale contacten aan te gaan. Dit kan vanzelfsprekend leiden tot een sociale fobie of eenzaamheid. Van alle dentofoben heeft een op de tien last van depressies en chronische kiespijn. De medicijnen die hiervoor worden geslikt kunnen op hun beurt weer zorgen voor bijwerkingen en medicijnverslavingen.

Voorbeeld van ouders
Hoe iemand angst voor de tandarts ontwikkeld is moeilijk te onderzoeken. Wat nu bekend is, is dat de angsten meestal rond het twaalfde levensjaar optreden. Als oorzaak noemt maar liefst drie kwart een pijnlijke en traumatische behandeling in het verleden. Ook ouders die bang zijn en niet naar de tandarts gaan zijn een heel slecht, maar invloedrijk voorbeeld.

Negatieve herinnering
Een dentofobie is makkelijk in stand te houden. Als je nooit naar de tandarts gaat na die ene vervelende ervaring, maak je geen positieve herinneringen aan. Elke gedachte aan de tandarts, of de aanblik van een praktijk, of de geur ervan, geven je hersens zodoende een signaaltje dat de negatieve herinnering prikkelt en voedt. In de psychologie heet dat conditioneren. Een afspraak afzeggen geeft je juist een goed gevoel. Zo houd je de fobie in stand.

Volledige narcose
Wat kun je dan doen als je zelfs niet meer naar je eigen spiegelbeeld durft te lachen? Je kunt ervoor in therapie gaan. Een psycholoog helpt je dan jouw angst te overwinnen door je inzicht te geven in de angst en je grip te laten krijgen op je emoties. Sommige patiënten hebben baat bij hypnose. Ook is de ene tandarts de andere niet en kan geduld en begrip een hoop doen. In het allerergste geval kan een tandarts zijn werk doen door de patiënt een volledige narcose te geven. Het gebit ziet er daarna misschien weer stralend uit, maar de fobie verdwijnt daarmee natuurlijk niet.

Tandartsen GroepsPraktijk

De behandeling